Dostupni linkovi

Danas počinje popis stanovništva u Srbiji


U Srbiji od danas počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji će biti obuhvatniji od prethodnih i sadržavaće i pitanja o invaliditetu, bračnom statusu, a predviđena su i pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenost, čega ranijih godina nije bilo.

Pitanja obuhvataju migracije između dva popisa kako bi se znalo koliko građana Srbije živi u inostranstvu, koliko se njih vratilo u zemlju, šta su bili razlozi za odlazak, a šta za povratak, kao i koliko je njih u Srbiju došlo sa Kosova i Metohije.

Građani neće biti dužni da odgovore na pitanja o nacionalnosti, jeziku, vjeroispovijesti, kao i pitanja o socijalnoj integrisanosti.

Ukoliko neko odbije da popisivaču da odgovore na druga pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iznosi od 20.000 /198 eura/ do 50.000 dinara / 495 eura/.

Popisni listići odštamapni su na srpskom jeziku i ćirilicom, a popisivači će sa sobom nositi zbirke obrazaca na jezicima nacionalnih manjina i engleskom jeziku.

Građani ne moraju da imaju lična dokumenta, jer će biti popisani svi koji žive u Srbiji bar godinu dana ili su tu kraće, a namjeravaju da ostanu.

Ovogodišnji popis koštaće 2,7 milijardi dinara, što je oko 3,5 dolara po stanovniku i predstavlja najnižu sumu u regionu.

Od Drugog svjetskog rata do 2002. godine, sprovedeno je sedam popisa.

Popis ove godine neće biti sproveden na teritoriji Kosova.
XS
SM
MD
LG