Dostupni linkovi

Belorusija podelila EU i njene istočne susedeOsuda kršenja ljudskih prava i šikaniranja demokratske opozicije u Belorusiji podelila je danas na kraju samita Istočnog partnerstva Evropsku uniju i njene istočne susede.

Na kraju je moralo da se pribegne kompromisu pa je samit usvojio dve deklaracije, s tim da drugu, koja se odnosi samo na Belorusiju nisu potpisali predsednici Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana.

"Nismo uspeli da se dogovorimo o zajedničkoj deklaraciji o Belorusiji", potvrdio je danas novinarima predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.

U deklaraciji koju su potpisali samo lideri članica EU izražava se duboka uznemirenost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava, demokratije i pravne države u Belorusiji.

Lideri članica EU su u deklaraciji podsetili da Unija neprestano nudi Belorusiji produbljavanje odnosa i saradnje pod uslovom da Minsk poštuje ljudska prava, pravnu državu i demokratiju.

Glavna deklaracija u kojoj su zemljama Istočnog partnerstva ponuđeni sporazumi o pridruživanju i slobodnoj trgovini i integracija s evropskim tržištem, kao i koraci koji bi doveli do vizne liberalizacije, prvo za Ukrajince, nije izazvala nikakve sporove i potpisali su je svi učesnici samita.

Belorusija je ovaj 2. samit Istočnog partnerstva, za razliku od prvog, osnivačkog pre dve godine u Pragu, sada bojkotovala.
XS
SM
MD
LG