Dostupni linkovi

Atina ponovo paralisana štrajkovima


Atina je danas paralisana zbog štrajkova u javnom prevozu, dok grčki poslanici popodne treba da usvoje nepopularni zakon o povećanju poreza na imovinu da bi ispunili jedan od preduslova za dobijanje novog zajma od međunarodnih finansijskih institucija.

Poslanici će, kako se očekuje, usvojiti zakon o oporezivanju nepokretnosti, kako bi se smanjio deficit u državnom budžetu, javljaju agencije. To je jedan od preduslova za dobijanje nove tranše kredita od MMF i Evropske centralne banke (ECB) od osam milijardi EUR, kako bi Grčka izbjegla bankrot.

Taj nepoplarni predlog Vlade je već izazvao veliko nezadovoljstvo među građanima i sindikati apeluju na poslanike da ga večeras ne usvoje. U centru Atine se tokom dana očekuje okupljanje nezadovoljnih građana, što će još više poremetiti situaciju u prijestonici.

Grčku je u ponedjeljak zahvatio novi talas štrajkova - ne rade zaposleni u metrou, trolejbusima, prigradskom saobraćaju. Štrajk su sjutra najavili taksisti, kao i članovi vodećih sindikata u Grčkoj.Radnici i službenici protestuju pošto se najavljuje smanjenje penzija i otpuštanje viška zaposlenih u javnim službama.

Najveći sindikat u zemlji GSEE, koji okuplja zaposlene u privatnom sektoru, najavio je generalni štrajk za 17. oktobar koji će paralisati zemlju pošto su i drugi sindikati najavili da će se pridružiti tom protestu.
XS
SM
MD
LG