Dostupni linkovi

Merkel poručila da vrijedi spašavati zajedničku valutu


Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da situacija u vezi sa eurom ozbiljna, ali da je zajednička valuta vrijedna svih napora potrebnih da se spasi.

Ona je izrazila uvjerenje da će prilikom glasanja o euru u Bundestagu, demohrišćani i liberali imati sopstvenu većinu i da takozvana kancelarska većina, u ovom slučaju nije neophodna.

Merkelova je odlučno odbacila bilo kakve radikalne korake u aktuelnoj dužničke krizi, što podrazumijeva da neće biti bankrota Grčke ili povratka na marku u Njemačkoj.

"Lako je reći otpisivanje dugova. Ali, to bi značilo masivan gubitak povjerenja investitora u cijeloj eurozoni, uz nesagledive posljedice. Tada više niko, nigdje u Evropi, ne bi ulagao novac", rekla je kancelarka.

Merkelova je naglasila da budućim trajnim mehanizmom za spasavanje (ESM) treba stvoriti mogućnost za kontrolisani bankrot prezaduženih zemalja. ESM fondovi bi 2013. trebalo da zamijene EFSF i Bundestag će o tome glasati, vjerovatno, početkom iduće godine.

U četvrtak, 29. septembra, Bundestag glasa o proširenom fondu za spasavanje eura (EFSF). Biće to važan test za kancelarku, jer vladajuća većina u Nemačkoj, koju čine njeni demohrišćani i liberali, nije stabilna.
XS
SM
MD
LG