Dostupni linkovi

Strategija za sever Kosova: Odmeravanje snaga sa KFOR-om


Vojnici Kfora na mostu u Mitrovici, septembar 2011
Vojnici Kfora na mostu u Mitrovici, septembar 2011
Probijanjem pa onda zatvaranjem alternativnih prelaza na severu Kosova odigrava se svojevrsno nadigravanje između KFOR-a i kosovskih Srba. Kako Srbi probiju alternativni put pored blokiranog prelaza Jarinje, koji povezuje sever Kosova sa Srbijom, KFOR ga zatvori bodljikavom žicom a Srbi potom krenu da probijaju nove prelaze.

KFOR traži rešenje za ovaj problem, kaže za RSE porparol Ralf Adametz.

"Pokušaćemo da pronađemo rešenje i u ovom trenutku radimo na donošenju odluke. Siguran sam da ćemo pronaći rešenje. KFOR je odgovoran za bezbedan ambijent, i tražimo ispravno rešenje i mislim da će doći do toga", rekao je Adametz.

Srpska strategija na severu Kosova se sada svodi na odmeravanje snaga sa KFOR-om. Izveštači javljaju da pošto su vojnici Kfora bodljikavom žicom pregradili obilazni put od Jarinja prema Rudnici, koji su meštani probili i spremili za asfaltiranje, Srbi uzvratili novim tonama šljunka i zemlje koju su kamionima dovozili.

Prištinske vlasti očekuju reakciju KFOR-a, kaže Besim Hoti, porparol policije.

“Na graničnim prelazima ekstremne grupe su pokušale, a i dalje pokušavaju, da otvore alternativne puteve. To je međutim KFOR blokirao. A na osnovu poslednjih informacija, ekstremne grupe ponovo pokušavaju da otvore drugi alternativni put. U nadležnosti je KFOR-a da odluči kako će da reaguje. Nadamo se da će KFOR smiriti situaciju”, kaže Hoti.

Podsetimo da je KFOR otvorio prelaze na severu Kosova Jarinje i Brnjak ali da Srbi nisu uklonili svoje barikade, protiveći se prisustvu kosovskih carinika i policajaca na tim prelazima zbog čega su oni i dalje bili zatvoreni za saobraćaj. Nakon otvaranja ilegalnih puteva KFOR je vratio bodljikavu žicu na prelaz Jarinje.

Mala humanitarna kriza

Srbi sada tvrde da probijaju alternativne prelaze jer se nakon što je KFOR zatvorio Jarinje i Brnjak pojavila „mala humanitarna kriza pošto na sever Kosova ne mogu da se dopreme hrana, lekovi i nafta iz Srbije“.

Krstimir Pantić, jedan od lidera Srba sa severa, u trenutku dok smo razgovarali tvrdio je da su meštani Leposavića, i pored toga što ime je KFOR već zatvorio jedan alternativni put, otvorili drugi.

Leposavić, septembar 2011
„Sada kontrolišu taj alternativni put koji zaobilazi zvaničan administrativni prelaz Jarinje. Taj put je prohodan za saobraćaj, njime mogu da prolaze putnička vozila. Po mojim saznanjima, ne obavlja se prevoz komercijalne robe. Mi smo potpuno spremni da se postigne kompromis sa Albancima i međunarodnom zajednicom međutim, mi ne možemo da dozvolimo da se između centralne Srbije i severa pokrajine postave granični prelazi. Sve drugo je u igri“, kaže Pantić.

No, regularan granični prelaz na kome su prisutni srpski policajci i carinici, postoji na primer na Merdaru. Vlada Srbije je nedavno vratila sever Kosova u poreski sistem Srbije, uvođenjem PDV-a, pravdajući to borbom protiv šverca i kriminala.

Zašto Beograd toleriše probijanje tih ilegalnih putnih pravaca na prelazima na severu pitali smo zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića.

„Znate šta, što se nas tiče to je sve deo naše teritorije, to je administrativna linija. Ako želimo da budemo iskreni, neko bi trebalo da kaže
'Ako je kriminal da je neko protiv nezavisnosti Kosova onda ja još nisam čuo da postoji politički kriminalitet“, rekao je Dačić.
koliko alternativnih prelaza i puteva postoji tamo gde žive Albanci i koliko smo puta mi ukazivali na to da tu prolazi oružje, droga, da se švercuje roba. Nikad niko nije reagovao iz međunarodne zajednice. Naravno da treba sprečiti šverc, Vlada Srbije je donela uredbu o PDV-u na zahtev Srba sa Kosova da bi se sprečio šverc. Ali ako ste primetili retoriku albansku iz Prištine i dela međunarodne zajednice, ispada da sve ovo što Srbi tamo traže da je to deo kriminalnih zahteva. Ako je kriminal da je neko protiv nezavisnosti Kosova onda ja još nisam čuo da postoji politički kriminalitet“, rekao je Dačić.

Nezadovoljstvo na miroljubiv način

Iz Beograda, koji ako već mora da se pomiri sa nezavisnošću Kosova pokušava da zadrži sever pod svojom kontrolom, poručuju iz tima za dijalog sa Prištinom da je teško nastaviti razgovor o tehničkim pitanjima dok se ne reši problem prelaza.

Premijer Mirko Cvetković kaže da Beograd svoju politiku bazira na dijalogu i diplomatskim sredstvima i da je važno što su akcije Srba na severu Kosova mirne.

Mirko Cvetković
“Sadašnje stanje je, ako u celoj stvari ima nečeg pozitivnog, da su svi ti protesti miroljubivi i da nisu doveli do gubitka ljudskih života ni nasilnih akcija. Naravno, Srbija nikad neće napustiti svoje ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, ali im savetujemo, i naši ljudi su na terenu, da sva svoja nezadovoljstva ispolje na jedan miroljubiv način”, poručuje Cvetković.

Priština, međutim, koja je uz pomoć KFOR-a i EULEKS-a prebacila svoje carinike i policajce na prelaze na severu najavljuje da će u Briselu na sledećoj rundi dijaloga postaviti pitanje što srpska strana ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini i kosovskom pečatu.

“Kako nas je obavestio gospodin Kuper, sledeća runda dijaloga održaće se 27. i 28 septembra a teme su telekomunikacija, električna energija, regionalna saradnja ali biće reči i o kašnjenju implementacije pet postignutih sporazuma u sklopu tehničkog dijaloga, a mi kao Vlada Kosova ćemo odvojeno izneti pitanje što srpska strana ne sprovodi sporazum o slobodnoj trgovini i priznanju kosovskog pečata”, rekla je šefica prištinskog tima za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

Otvaranjem alternativnih puteva Srbi sa obe strane prelaza u potpunosti zaobilaze kontrolni punkt i bazu KFOR-a. I pre toga je bilo otvarano pitanje kriminala na severu Kosova. Sada na alternativnim prelazima pre nego što ih KFOR zatvori nema nikakve kontrole.

Analitičari ocenjuju da se Beograd ovakvom taktikom sve više udaljava od rešenja. Strategija probijanja alternativnih puteva na prelazima, kaže Boško Jakšić, vodi nemogućnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

„I plašim se da vrlo lako može da se dogodi da 28. septembra, kada su druge teme na dnevnom redu, da zbog ove situacije na terenu i blokada može vrlo lako da tih pregovora i ne bude jer traganje za alternativnim putevima na taj način ne vidim da vodi traganju za alternativnim rešenjima krupnijih problema. Drugim rečima, blokade puteva moguće je izjednačiti sa nekom vrstom bolkade kontakata, pregovora samim tim i rešenja čitavog problema“, zaključuje Jakšić.

U međuvremenu, zbog blokada na Jarinju i Brnjaku na prelazu Merdare je formirana kolona teretnih kamiona u dužini od četiri kilometra. Do velikih gužvi došlo je, kako zbog velikog broja kamiona koji su se nakon zatvaranja dva prelaza na severu Kosova slili ka Merdaru, tako i zbog problema u primeni novog sporazuma Srbije i Kosova.
XS
SM
MD
LG