Dostupni linkovi

Smanjen kreditni rejting Italije


Novčanica od dva evra na berzi, Rim, 08. avgust 2011.
Novčanica od dva evra na berzi, Rim, 08. avgust 2011.
Odluka agencije za međunarodni bonitet Standard i Purs (Standard & Poor's, SiP) da smanji kreditni rejting Italije za jedan podeljak, pojačao je strahovanja od širenja krize u evrozoni.

Istovremeno, italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da je ova procena zasnovana na političkim stavovima, a ne realnom stanju.

Standard i Purs je snizio kreditni rejting Italije sa A plus na A zbog, kako se navodi, "negativnih" izgleda te zemlje.

Ova agencija saopštava da slabi rast italijanske ekonomije može da ograniči sposobnost vlasti u Rimu da smanje državnu potrošnju, srede svoje finansije, kao i većeg od očekivanog vladinog duga.

Tržište nije značajnije reagovalo na ovu odluku Standard i Purs-a, pa je nakon jutrošnjeg neznatnog slabijeg starta, ojačala vrednost deonica na evropskim berzama.

Italijanska vlada odbacila je u utorak ovu odluku, smatrajući da je zasnovana na političkim stavovima i ocenama u medijima, a ne na "realnim stvarima".

"Procene Standard i Pursa po svemu sudeći su zasnovane na pisanju medija, a ne realnim stvarima i očigledno su politički motivisane", ocenjuje se u saopštenju vlade premijera Silvija Berluskonija.

"Vlada je uvek uživala poverenje Parlamenta dokazujući time snagu vladajuće većine", dodaje se u saopštenju.

"Podsećamo da je Italija usvojila niz mera sa ciljem da se 2013. dostigne budžetska ravnoteža, kao i da vlada sprema mere podrške rastu što će kratkoročno i dugoročno uroditi plodom", poručuje se Berluskonijevog kabineta.

Smanjen kreditni rejtin u još četiri članice EU

Italija je nedavno usvojila budžet, koji je naišao na otpor u javnosti. Standard i Purs smatra da te mere nisu dovoljne.

"Smatramo da će zbog usporenog tempa aktivnosti italijanske ekonomije Vladi biti veoma teško da ostvari revidirane fiskalne ciljeve. Osim toga, privremena politika italijanske vlade kao odgovor na nedavne pritiske tržišta, ukazuje na nastavak političke neizvesnosti oko izbora mehanizama za suočavanja sa ekonomskim izazovima", saopštava Standard i Purs.

Ova agencija kritikuje mere štednje italija nske vlade, jer se, kao ističe, previše oslanjaju na podizanje poreza, uključujući i povećanje poreza na dodatu vrednost od jedan odsto.

Standard i Purs smatra da su porezi u Italiji već previsoki i da njihovo dodatno podizanje može usporiti rast.

Italijanske vlasti su usvojile mere štednje u vrednosti od 60 milijardi dolara.
Italijanski premijer Sivijo Berluskoni na konferenciji za štampu u Rimu, 04. avgust 2011.

Međutim, očekuje se da će Berluskonijeva vlada revidirati procenu ekonomskog rasta sa 1.1 na 0.7 odsto, što će se odraziti i na povećanje zaduživanja.

Italija ima drugi po veličini dug u evrozoni i troškovi njenog zaduživanja rastu poslednjih sedmica jer su investitori sve nervozniji i sumnjičaviji prema sposobnisti Rima da vraća dugove.

Troškovi pozajmica se danas nisu promenili nakon odluke Standard i Purs, tako da se prinosi na italijanske i španske obveznice kreću oko 5,6 odsto.

Mark Lansoner (Marc Lansonneur) iz Societe General Private Banking, kaže da iznenadna odluka Standard i Purs-a, može da pojača nestabilnost na tržištima.

"Strah od širenja krize u evrozoni je definitivno jači nego ranije. Ako nema poverenja u sistem, sve je moguće. Što je manje poverenje, to je skuplji novac koji se pozajmljuje, a kriza se produbljuje. Ona, na kraju, sama sebe podstiče", ističe Lansoner.

Od početka godine, osim Italiji, u evrozoni je smanjen kreditni rejting Španiji, Irskoj, Grčkoj, Portugaliji i Kipru.
XS
SM
MD
LG