Dostupni linkovi

Sastanak u Sarajevu o raspodjeli DKP-a bivše Jugoslavije.Zajednička radna komisija za provođenje Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ na današnjem sastanku u Sarajevu trebalo bi da nastavi pregovore o realizaciji dogovorenih pitanja u maju u Beogradu o daljoj raspođeli diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije.

"Na sastanku bi trebalo da nastavimo razgovore o onome što je pripalo svim zemljama sukcesorima bivše SFRJ kako bismo krenuli u fazu određene primopredaje'', najavio je ovlašteni pregovarač BiH za Aneks B Adnan Hadžikapetanović. Prema njegovim riječima, BiH je u prvom dijelu primopredaje dobila rezidenciju u Budimpešti i kuću Vašingtonu.

''U nastavku razgovora o daljoj raspođeli biće riječi o dobrima koja se nalaze u Latinskoj Americi, Africi, Bahreinu itd. Jedna od tema svakako će biti i prodaja stana u Njujorku gđe su odsjedale delegacije Jugoslavije pri UN i prodaja zgrade ambasade u Bonu, tim prije jer niko od sukcesora nije pokazao interesovanje za te ponude'', precizirao je Hadžikapetanović.

Prema ranijim informacijama, na raspođelu čekaju 65,4 miliona dolara vrijedna dobra koja su nekada pripadala diplomatsko-konzularnoj mreži SFRJ, i to na području Evrope, Latinske Amerike i Kariba, Azije te Afrike.

U skladu sa Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ, BiH treba da pripadne 15 odsto tog iznosa, odnosno objekti vrijednosti 9.855.000 dolara. BiH će na području Evrope imati na raspolaganju iznos od 3.135.000 dolara i tražiće zgrade ambasada SFRJ u Sofiji (Bugarska) i Bukureštu (Rumunija), dok će u Latinskoj Americi tražiti ambasadu u Buenos Airesu (Argentina). Biće tražene i zgrade ambasada u Najrobiju (Kenija), te Kairu (Egipat).
XS
SM
MD
LG