Dostupni linkovi

Ministar SAD: Iran obmanjuje



Američki ministar za energiju Stiven Ču optužio je danas Iran za "poricanje, obmanjivanje i izvrdavanje" oko nuklearnog programa.

Na skupu Međunardone agencije za atomsku energiju (IAEA) Ču je rekao da će odluka da neka postrojenja za obogaćivanje uranijuma smesti u podzemene bunkere približiti Teheran mogućnosti da proizvodi materijal za nuklearne bojeve glave.

Teheran je saopštio da je zbog pritiska Zapada bio primoran da premesti hiljade mašina za obogaćivanje u utvrđene podzemne lokacije, kao i da je Zapad kriv što odbija da nuklearni program bude transparentiji.

On je dodao da je Iran više puta odbio da odgovori na "legitimne bojazni o prirodi njegovog nuklearnog programa, selektivno odbijajući zahteve IAEA za pristup i informisanje o svojim nuklearnim postrojenjima".

Iranski potpredsednik Ferejdun Abasi Davani rekao je da su "neprijatljski stavovi i mere nekoliko zemlja" primorali druge zemlje da "svoje miroljubive akivnosti drže u tajnosti i pod zemljom".

Savet bezbednosti UN je od Iranu uveo nekoliko sankcija zbog odbijanja da obustavi obogaćivanje, a Teheran uporno saopštava da želi da pravi gorivo za mrežu nuklearnih reaktora.

Obaveštajne službe, međutim, sugerišu da Iran radi i na razvijanju nuklearnih
bojevih glava.
XS
SM
MD
LG