Dostupni linkovi

Vlast kritikuje Vujanovića zbog himneNedavna izjava predsednika CG Filipa Vujanovića da ne sluša sa istim emocijama ceo tekst crnogorske državne himne naišla je na oštra reagovanja u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori.

Funkcioner manje članice vladajuće vladajuće Socijaldemokratske partije Raško Konjević je pozvao Vujanovića da iskoristi svoje predsednicke mogućnosti i da pokrene postupak za promenu državne himne ili da podnese ostavku.

Prema rečima Konjevića, Vujanović je jedini predsednik neke države na svetu koji nema potpuni osećaj zadovoljstva kada se intonira državna himna.

Vujanović je u intervjuu za sarajevski nedjeljnik "Dani" rekao da ne sluša "sa istim emocijama" sve četiri strofe državne himne Crne Gore. Dve, kako je rekao, sluša sa zadovoljstvom, a "dve zato što je obavezan".

Vujanović je, s tim u vezi, dodao da "nema razumevanje za stihove čiji je autor čovek koji ne pripada antifašitičkoj tradicji Crne Gore".

Reč je o poznatom političaru između dva svetska rata Sekuli Drljeviću, kojem se pripisuje autorstvo nekih delova teksta državne himne Crne Gore.

Portparol Demokratske partije socijalisata Rajko Kovačević je ocenio da svako mora da uvažava državne simbole, a sa kojom "količinom emocija" to čini, to je lična stvar svakoga.

Vujanović je ranije više puta davao izjave i o statusu pravoslane crkve u Crnoj Gori, kao i crnogorskog i srpskog jezika, koje se ne poklapaju u potpunosti sa stavovima vladajuće koalicije.

Vujanović je potpredsednik Demokratske partije socijalista
XS
SM
MD
LG