Dostupni linkovi

Projekat 'Skoplje 2014.' i dalje izaziva kritike



Proslava 20. godišnjice makedonske nezavisnosti i državnosti, 8. 9. 2011

Blagoja Kuzmanovski

“Skopje 2014” je projekat koji je inicirala makedonska Vlada prošle godine, a izazvao je lavinu reakcija, ili pozitivnih ili negativnih, i retko ko je ostao neopredeljen.

Oko opravdanosti projekta spore političke partije, eksperti, nevladine organizacije, ali, čini se, najviše su ovom temom preokupirani građani.

Proslava 20-godišnjice nezavisnosti Makedonije je ponovo vratila ovu temu u žižu interesovanja javnosti.

Spomenik Aleksandu Makedonskom, Skoplje, avgust 2011
Tim povodom su bili pušteni u upotrebu spomenik Aleksandra Makedonskog i fontana oko njega sa skulpturama lavova i vojnika, Muzej makedonske borbe za samostalnost, Muzej žrtava komunizma, vodoskoci u Vardaru...

Na glavnom trgu u Skoplju u proteklom periodu je postavljeno još mnogo spomenika, a već nekoliko meseci sa druge strane reke se grade zgrada Ustavnog suda, Državnog arhiva, Ministarstva spoljnih poslova, Makedonske filharmonije i drugi objekti.

Tema partijskih polemika u vezi ovog projekta su najčešće pare koje se troše u njegovoj realizaciji. Nekoliko meseci posle početka radova, ova tema je bila i na dnevnom redu Sobranja. Opozicija tada, a i svo vreme, kritikuje Vladu da je “Skoplje 2014” velika praonica novca.

“Radi se samo o jednoj stvari- kriminal, pranje novca. To je Skoplje 2014. Lagali ste makedonsku javnost da će projekat koštati 80 miliona evra, a samo do sada je potrošeno 200-300, doći će i do 500 miliona evra”, rekao je tada Igor Ivanovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

Netalentovani za prostor

A Ilija Dimovski iz vladajuće VMRO DPMNE odgovorio je:

“U vreme VMRO DPMNE se gradi, u vreme SDSM se krade. Projekat Skopje 2014 košta onoliko koliko ste novca ukrali iz TAT-a.”

Dimovski je aludirao na veliku finansijsku aferu sa štedionicom TAT, u vreme kada su socijaldemokrati bili na vlasti.

Nova palata pravde u Skoplju, septembar 2011
Ekspertska javnost je takođe podeljena oko ovog pitanja. I dok pojedini arhitekti smatraju da je projekat pozitivna stvar, drugi misle da je on oličenje kiča i neukusa.

Arhitekt Miroslav Grčev, raniji gradonačelnik Opštine Centar, gde se nalazi trg sa spomenicima, kaže da je građenje na trgu složeni proces za koji je potrebna duboka analiza, a ne samo politička volja.

“Ovo što nam se sada događa je nešto sasvim obrnuto. Spomenike postavlja potpuno laička, nestručna politička volja, koja je, što je još strašnije, izuzetno netalentovana za prostor”, navodi Grčev.

A kako na sve ovo gledaju građani? U poslednjih nekoliko meseci veliki deo svog slobodnog vremena oni troše na razgovorima i svađama da li je “Skopje 2014” visoko patriotski čin ili je uzaludno trošenje novca.

I jedna ilustracija o tome da je ova tema u vrhu zanimanja javnosti. Ovih dana, kada su temperature u Makedoniji blizu 40 stepeni i škole zbog toga imaju skraćeno radno vreme, neki roditelji se žale da im se otvara problem, jer ne mogu ranije izaći sa posla da bi prihvatili decu.

Traže od Vlade da umesto što skraćuje časove, postavi klimatizere u školama. Na opravdanje iz Vlade da je to veoma skupa stvar, roditelji kažu: nemate pare za to, a imali ste za spomenike.
XS
SM
MD
LG