Dostupni linkovi

Interna odluka o suspenziji IPA za BIH u 2011.


Evropska komisija donijela je internu odluku o suspenziji svih projekata iz Instrumenata predpristupne pomoći (IPA) za BiH u 2011. godini, čime zemlja ostaje uskraćena za 88 miliona eura koji su trebalo da budu upućeni za realizaciju 14 projekata usaglašenih na državnom nivou, potvrđeno je u Evropskoj komisiji u Briselu, javlja Srna.

Odluka je donijeta nakon što je Vlada Federacije BiH odbacila kao neprihvatljivu revidiranu listu projektnih prijedloga IPA 2011, koju je prošle sedmice usvojilo Vijeće ministara, a iz koje je `skinuto` nekoliko projekata kojima se, prema ocjeni zvaničnika Republike Srpske, vršio prenos nadležnosti sa entiteta na državu.

Čim je federalni premijer Nermin Nikšić o toj odluci obavijestio specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena, u Briselu je ispisana interna odluka o suspenziji svih projekata za BiH koji su trebali biti finansirani iz IPA fondova, piše portal Jabiheu.

O odluci Evropske komisije do kraja sedmice zvanično bi trebalo da bude obaviješten i predsjedavajući Vijća ministra BiH Nikola Špirić.

"Ono što treba da bude jasno u BiH - nijedan projekat neće biti finansiran iz IPA fondova ukoliko za njega ne postoji saglasnost, odnosno koncenzus svih nivoa vlasti u BiH. U ovom slučaju, nema saglasnosti iz FBiH, što znači da nema osnova za provođenje projekata u vrijednosti od 88,02 miliona eura" - rekao je za "Jabiheu" visokopozicionirani diplomata Evropske komisije.
XS
SM
MD
LG