Dostupni linkovi

Sirijska vojska u novoj ofanzivi


Sirijske snage bezbjednosti počele opsežnu operaciju u više sela na sjeverozapadu Sirije, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava.

Kako se precizira, tokom jutra snage vojske i policije ušle su u više sela kod Džabal al-Zauije "koristeći teško naoružanje" u potrazi za skrovištima pobunjenika."Presječeni su putevi koji povezuju sela, postavljeni su kontrolni punktovi, a snage bezbjednosti počele su s hapšenjima", dodaje ta sirijska organizacija.

Iz jednog od tih sela, Ablina, jeste i Husein Armuš, prvi oficir koji je početkom juna napustio vojsku zbog represije nad demonstrantima koji gotovo šest meseci traže odlazak sirijskog predsednika Bašara al-Asada.Armuš je uspeo da napusti Siriju i sada se nalazi na čelu "brigade slobodnih oficira".

Međunarodna zajednica povećava pritisak na Siriju,Arapska liga je u utorak pozvala sirijske vlasti da "odmah prekinu s prolivanjem krvi" i počnu da sprovode reforme.

Prema proceni UN, u represiji vlasti u Siriji do sada je poginulo više od 2.600 ljudi, dok sirijske vlasti navode da se bore protiv oružanih terorističkih bandi.
XS
SM
MD
LG