Dostupni linkovi

Džimi Karter podržava palestinsku inicijativu u UN


Bivši američki predsjednik Džimi Karter (Jimmy Carter) podržao je danas nastojanja Palestinaca da za svoju zemlju obezbijede priznanja kroz Ujedinjene nacije - uprkos strahovanjima Bijele kuće da će se to negativno odraziti na region.

Karter je u Atlanti rekao da takvu podršku ne bi davao da je kojim slučajem administracija sadašnjeg predsjednika SAD Baraka Obama "izašla sa bilo kakvim sveobuhvatnim prijedlogom za mir".

Prema Karterovim riječima, pošto takvog prijedloga nema, Palestincima nije preostalo mnogo izbora nego da se okrenu traženju priznanja. "Kao alternativu trenutnom zastoju, nerado podržavamo palestinsku inicijativu za dobijanje priznanja", rekao je Karter.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton (Hillary Clinton) rekla je da šalje svoje izaslanike u Izrael i na palestinske teritorije sa namjerom da ubijedi Palestince da odustanu od traženja priznanja u UN i da ubijedi obje strane da se vrate davno blokiranim pregovorima.

Iako SAD prijete da će vetom spriječiti Palestince da dobiju puno članstvo u Ujedinjenim nacijama, oni se nadaju da će ovog mjeseca u Ujedinjenim nacijama konačno doći do svoje države, poslije tolikih decenija čekanja.
XS
SM
MD
LG