Dostupni linkovi

Bogdanović: Ponašanje EULEX-a je licemerno i nedopustivo


Goran Bogdanović, srpski ministar za Kosovo i Metohiju, arhivska fotografija
Goran Bogdanović, srpski ministar za Kosovo i Metohiju, arhivska fotografija
Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je za Srbiju neprihvatljiva odluka EULEX-a da 16. septembra uspostavi carinsku kontrolu na prelazima Brnjak i Jarinje na severu i da tu dovede kosovske carinike i policajce.

Bogdanović je rekao i da bi se najavljenim uspostavljanjem carine doveli u pitanje pregovori Beograda i Prištine koji se vode u Briselu.

"To je za nas neprihvatljivo i krajnje nedopustivo da na ovakav način da nas EULEX izveštava o jednostranim potezima i Prištine i EULEX-a i Kfora, a da pri tom o svemu tome sa nama nije nije razgovarao. Zbog toga sam ja i zatražio sasatanke sa EULX-om i Kforom", kaže on.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, izjavilla je da kosovske institucije sa međunarodnom zajednicom privode kraju plan za uspostavljanje carinske i granične kontrole na prelazima na severu Kosova.

Ona je objasnila da funkcionisanje prelaza ka Srbiji treba da bude isto kao i na svim ostalim koje kontroliše Kosovo, te da će to biti i ostvareno u saradnji sa EULEX-om i Kforom.

A list Danas, pozivajući se na diplomatske izvore, piše da Vlada Srbije priprema pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu u kojem upozorava da Priština izjavama o preuzimanju prelaza najavljuje nasilje i ugrožava stabilnost regiona.

Navedeno je i da se time ugrožava dijalog, koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU.

Manevarski prostor Beograda sužen

Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del, izjavio je da je legitimno pravo Kosova da na sever vrati pripadnike svoje carine i policije.

Posle sastanka sa potpredsednikom Alijanse za budćnost Kosova Bljerimom Šaljom, Del je rekao da postoji dogovor Vlade Kosova, Kfora i Euleksa o povratku pripadnika policije i carine na prelaze Jarinje i Brnjak.

Na pitanje šta zvanični Beograd planira da učini u narednim danima, Bogdanović je za RSE rekao da je tražio sastanak sa predstavnicima EULEKS-a i KFOR-a, a da se ostvaruju i drugi kontakti.

"Želim da im prenesem da mi želimo mirnim putem da rešavao sve sporove koji postoje na Kosovu i Metohiji i da ćemo se mirnim putem suprostaviti namerama međunarodne zajednice i Prištine da jednostarno zauzmu administrativne prelaze i jednostavno i ubiraju poreze. Ono što je najbitnije jeste da mi želimo mirnim putem dođemo do konačnog rešenja problema. Nije to samo carina, sutra nas čeka pitanje sudova, ima tu mnogo problema. Važno nam je da međunarodnim predstavnicima kažemo da to što rade, zapravo, nije dobro ni za mir, ni za stabilnost niti za pomirenje Srba i Albanaca. Niti je dobro za srpsku zajednicu koja ima poverenja u međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji. Želimo da imamo i Kfor i EULEX i da rešavamo sve probleme na ravnopravnim osnovama", kaže on.

Bogdanović dodaje da će se postavljanju kosovoskih carinika, usprotiviti i Srbi sa severa.
Boško Jakšić, novinar i analitičar
"Oni neće dozvoliti da se na takva način instaliraju institucije na severu Kosova, ali to će biti mirnim putem. Ne želimo niti nove ratove, niti nove sukobe niti bilo kakvo krvoproliće. Nikome to nije u interesu, nama Srbima na severu Kosova to najmanje treba, ali ne možemo dopustiti da se ovako jednostarno dešavaju stvari i da se samo obaveste i Srbi i Beograd - to je krajnje licemerno i nedopustivo", ističe on.

A spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje da je, u ovom trenutku, manevarski prostor Beograda veoma sužen.

"Prvo jedno podsećanje, da je EULEX sa blagoslovom Beograda došao na Kosovo. Prema tome, bila kakva konfrontacija sa EULEX-om i njegovom misijom govorila bi da Beograd odustaje od neke politike koju je prihvatio. Sa druge strane, smatram da se sada plaća i određeni ceh, jer setimo se da je Beograd insistirao da se Srbi povuku iz KPS-a – da je to ostalo tako i da je Srba više u KPS-u – to bi EULEX-u omogućilo, da upravo Srbe angažuje i da se na taj način, ako ništa drugo, barem tenzija spusti. Na osnovu svega toga, zaključio bih da je manevarski prostor Beograda vrlo sužen i najbolje bi bilo da se oko toga ne pravi veliki problem da se ne bi ponovila situacija sa carinom i pečatima, da se nešto prvo odbija, a onda posle relativno kratkog vremana ipak prihvati", kaže Jakšić.

Na severu Kosova mirno, ali napeto

Na severu Kosova mirno, ali napeto

Jasmina Šćekić

Predstavnici Srba sa Kosova u razgovoru za RSE kažu da će se svim legalnim, legitimnim Iidemokratskim sredstvima suprostaviti najavama vlasti u Prištini o uspostavljanju carinske i granične kontrole na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova.

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da će se predstavnici Srba sa severa Kosova zajedno sa građanima na miran način suprotstavili bilo kakvoj jednostranoj akciji Prištine o preuzimanju prelaza na severu Kosova.

"Pretpostavljam da bi reakcija Srba mogla biti veoma brza i veoma efikasna. Oni bi mogli u potpunosti da zablokiraju sve puteve i glavne i one sporedne koje bi eventualno mogla koristiti nekakva prištinska jedinica, ili Kfor, ako bi asistirali Prištini u takvim radikalnim i agresivnim potezima. Najave Prištine da će preduzeti određene akcije posle 16. septembra, više su usmerene prema sopstvenoj javnosti. Usmerene su, mislim, na smirivanju nekih reakcija i poteze vlasti u Prištini. Sa druge strane, očekujem da će Euleks napokon preuzeti odgovornost za ovu situaciju i pokušati da se postavi između, jer je to uostalom i njegova uloga", smatra Ivanović.
Oliver Ivanović, državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Srbiju, Beograd, 27. septembar 2010.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović u izjavi za RSE kaže da je najavljeno uspostavljanje carinske i granične kontrole na prelazima na severu Kosova za Srbe apsolutno neprihvatljivo.

On ističe da će se Srbi ovakvoj akciji kosovskih vlasti suprostaviti svim legitimnim metodama.

"Videćemo kakva će biti reakcija naših vlasti, jer ova priča da na provokaciju silom treba odgovoriti mirom, koja je upućena od strane državnog vrha iz Beograda, predstavlja u stvari zeleno svetlo za ove agresivne i nasilne metode Albanaca. Srbi će odgovoriti masovnim protestima, svim metodama demokratske i građanske neposlušnosti. Reagovaćemo i blokiranjem puteva, učinićemo to kako bi sprečili da nam se oduzmu osnovna ljudska prava, odnosno da se ugase institucije preko kojih mi ostvarujemo ta osnovna ljudska prava", kaže on.

Inače, studenti srpskog Prištinskog univerziteta sa sedištem u severnoj Mitrovici pridružili su se u utorak radnicima različitih srpskih institucija na severu Kosova, koji zbog najava Prištine o slanju kosovskih carinika na Brnjak i Jarinje, protestvuju od prošle nedelje.

Seriju strukovnih protesta prethodnih dana na severu Kosova otvorili su prosvetni radnici, a nastavili radnici pravosuđa, zdravstveni radnici, radnici preduzeća "Elektriprivreda Srbije", sportisti kao i privrednici koji su pored zahteva da se očuvaju srpske institucije, poslali poruku da ne žele granicu na prelazima između severa Kosova i centralne Srbije.

Trenutna situacija na severu Kosova je mirna, ali napeta.
XS
SM
MD
LG