Dostupni linkovi

Vučurević nije primljen u Okružnom sudu



Ratni načelnik opštine Trebinja Božidar Vučurević jutros nije primljen u Okružni sud u Trebinju, u koji je htio da se prijavi nakon što je samovoljno napustio Srbiju, gde je bio u ekstradicionom pritvoru, koji je protiv njega pokrenut zahtevima za izručenje Hrvatske i BiH.

On je istakao da su mu na portirnici suda rekli da ne može biti primljen, te da su mu zakazali drugi termin u četvrtak, 15. septembra, uz obrazloženje da sudije imaju obaveze.

"Ne verujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku", rekao je Vučurević nakon izlaska iz zgrade suda, te najavio za sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će izneti više detalja o dolasku u Trebinje i postupanju u sudovima Srbije.

On je naglasio da se, iako nije obavezan po zakonu, javio u Okružni sud u Trebinju da bi pokazao da je u svako doba na raspolaganju pravosuđu BiH.

"Iz Srbije nisam pobegao, nego sam otišao kuci. U zatovrima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spašava", napomenuo je Vučurević.

Vučurević je u Srbiji bio od 4. aprila, kada je uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska po optužnici za ratne zločine tokom granatiranja Dubrovnika 1991, a nedelju dana kasnije zahtev za njegovo izručenje podnela je i BiH, po optužnici za zločine u Trebinju.

Pritvor mu je ukinut 17. juna ukinut u Beogradu, u kojem je proveo dva i po meseca, i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka.
XS
SM
MD
LG