Dostupni linkovi

Teheran protestvovao zbog Sarkozijevih izjava



Iran je uložio i zvaničan protest UN zbog prošlonedeljne izjave francuskog predsednika Nikole Sarkozija i naglasio da ima legitimno pravo da deluje u samoodbrani u slučaju bilo kakvog napada.

Nikola Sarkozi je 31. avgusta izjavio da iranske "nuklearne i balističke ambicije predstavljaju narastujuću pretnju koja bi mogla da vodi preventivnom napadu na iranske ciljeve, što bi moglo da isprovocira veliku krizu koju Francuska želi da izbegne po svaku cenu".

Francuski predsednik tada nije naveo koja bi zemlja mogla pokrenuti takav napad, ali je ranije pisano da Izrael, možda uz pomoć SAD, razmatra mogućnost bombardovanja iranskih nuklearnih objekata ukoliko se utvrdi da Teheran spreman da izradi nuklearno oružje.

Ambasador Irana u UN Mohmad Kazae je, u pismu liderima svetske organizacije, istakao da njegova zemlja "neće oklevati da deluje u samoodbrani da bi odgovorila na napad protiv iranskog naroda".

On je dodao da je Iran duboko zabrinut i da oštro osuđuje ove Sarkozijeve "zapaljive" izjave koje predstavljaju neosnovane optužbe.
XS
SM
MD
LG