Dostupni linkovi

EP podržava pritisak na zemlje koje nisu priznale Kosovo


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u utorak je, u Evropskom parlamentu u Briselu, zatražila i delom dobila podršku evropskih poslanika za pritisak na pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, da to učine.

U Spoljnopolitičkom odboru EP Jahjaga je prenela da je akcija kosovske specijalne policije na severu Kosova bila zakonit potez za uspostavljanje vladavine prava i naglasila da je za sever Kosova "puna primena Ahtisarijevog plana veoma dobro polazište za postepeno uključivanje Srba u legalne institucije Kosova".

Kosovska predsednica je zatražila ukidanje "paralelnih struktura" Srbije na severu Kosova.

Jahjaga je rekla da odnosi Kosova i Evropske unije stagniraju zbog toga što pet članica EU ne priznaju Kosovo i da nepostojanje jasne evropske perspektive na Kosovu umanjuje volju za reformama.

Ona je zatražila da EU s Kosovom uspostavi ugovorni odnos, trgovinske veze i pokrene dijalog o ukidanju viza. Takođe, rekla je da se na "nižoj ravni" već razmenjuju posete i veze između Prištine i nekih zemalja unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, naglasivši da ne može da kaže o kojim zemljama je reč.
XS
SM
MD
LG