Dostupni linkovi

Beograd: Učesnici sastanka nesvrstanih iz više od 100 država


Ministarski sastanak nesvrstanih zemalja biće održan u ponedjeljak i utorak u Beogradu, u povodu obilježavanja 50. godišnjice prvog samita toga pokreta, a dolazak su potvrdili predstavnici više od stotinu država, saznaje se u subotu u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Pozivajući se na to ministarstvo, agencija Beta prenosi da će u Beograd doći delegacije 105 država, među kojima će biti visoki zvaničnici UN-a, Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije.

Hrvatsku će predstavljati državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Mario Nobilo, a poseban gost skupa biće posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar, aktuelni predsjednik Savjeta predsjednika Hrvatske za vanjsku politiku i međunarodne odnose..

Od ostalih predstavnika država – bivših jugoslavenskih republika na skupu se očekuju slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, crnogorski Milan Roćen, te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, kao i zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Zoran Petrov.

Na sastanku se očekuje učešće uglavnom ministara vanjskih poslova brojnih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike, a dolazak predstavnika Libije zasad nije potvrđen, navodi Beta.

Pokret nesvrstanih danas broji 118 zemalja, a prvi samit održao je od 1. do 6. rujna 1961. godine u Beogradu. Tvorci pokreta bili su ondašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, te predsjednici Gane Kvame Nkrumah i Indonezije Sukarno.
XS
SM
MD
LG