Dostupni linkovi

Najviše se izveštava o Srbiji, Albaniji i Makedoniji


Logo Radio Televizije Kosovo
Logo Radio Televizije Kosovo
Mediji na Kosovu najviše prate zbivanja u Srbiji, Albaniji i Makedoniji i to uglavnom zbog njihovog uticaja na Kosovo, kao i zbog albanske populacije koja živi u tim državama.

Jedan od takvih medija je i javni servis RTV Kosova, koji, pored programa na albanskom jeziku, emituje i program na srpskom, bosanskom, turskom i romskom.

Po rečima nadležnih iz ove medijske kuće, sve redakcije pridaju posebnu pažnju dešavanjima u regionu.

Glavna urednica informativnog programa na Radio Kosovu, Gjylie Rexha, kaže da ova radio stanica zbivanja u regionu uglavnom prati preko svojih dopisnika koji se nalaze u glavnim centrima regiona.

„Redakcija na albanskom jeziku uglavnom se fokusira na Albaniju i Makedoniju jer tamo ima najviše Albanaca i informacije iz tih zemalja interesuju javnost kojoj se mi obraćamo. Naravno, imamo i puno informacija iz Beograda zbog svih političkih dešavanja i njihove važnosti. Imamo manje informacija iz ostalih regionalnih centara, ali to ne znači da informacije iz tih mesta nedostaju programu na albanskom jeziku“, pojašnjava Rexha.

„Dešavanja u regionu se uglavnom tretiraju odvojeno od onih u svetu, a najviše dominiraju političke teme, a potom i teme o procesu evropskih integracija, kao i događaji koji direktno utiču na Kosovo“, navodi Rexha.

Prati se i kultura i sport

Radio Kosovo je inicirao projekt saradnje sa radio stanicama u regionu, koji emituju svoj program na albanskom jeziku:

Ilustrativna fotografija

„Svake nedelje Radio Tirana, Radio Kosovo i Radio Skoplje, vode jednoiposatnu emisiju bez granica koja se direktno realizira u tri studija ovih radio stanica. Teme su uglavnom one koje su u interesu regiona, a to je politika, ekonomija, evropske integracije, regionalna saradnja i slično.“

Sa druge strane, programi javnog servisa na ostalim jezicima obično pridaju najviše pažnje zemljama sa kojima su najviše povezani.

Zulfija Jakupi, urednica programa na srpskom jeziku Blue Sky Radija, koji je deo javnog servisa, navodi da dešavanja u regionu zauzimaju veliki prostor programa. U tom slučaju se najviše pridaje pažnja događajima u Srbiji.

„Region ima posebno mesto u našem programu. Izveštaje iz Beograda imamo svakodnevno i kroz njih obrađujemo apsolutno sve teme. Politička dešavanja vezana za Kosovo su na prvom mestu, ali obuhvatamo i ekonomske teme i socijalne teme, pa čak neretko i kulturu i sport propratimo kroz te izveštaje“, kaže Jakupi.

Dešavanja u regionu su od izuzetnog značaja za kablovsku televiziju
Klan Kosova. Ova TV uglavnom prati politička dešavanja u regionu, ali ne izostaju ni teme iz oblasti ekonomije ili religije, kaže Gazmend Syla, glavni i odgovorni urednik informativnog programa ove kuće.

„Vesti iz regiona su jako bitne za nas i prisutne su u svakoj našoj informativnoj emisiji. Makedonija i Albanija su važne za Klan Kosovo zbog albanskog stanovništva koji tamo živi, a Srbija zbog svih problema koji postoje oko statusa Kosova. Klan Kosovo često istražuje informacije oko političkih dešavanja u Sandžaku“, navodi Gazmend Syla.
XS
SM
MD
LG