Dostupni linkovi

Balkan: Kakva politika, takve i vesti iz susedstva


Samit u Viminacijumu pratili su sa velikom pažnjom svi mediji u regionu, na fotografiji Boris Tadić pred kamerama i fotoaparatima, 2. juli 2011
Samit u Viminacijumu pratili su sa velikom pažnjom svi mediji u regionu, na fotografiji Boris Tadić pred kamerama i fotoaparatima, 2. juli 2011
Izveštavanje medija o događajima u susednim zemljama, nekada delovima zajedničke jugoslovenske države, na neki način je i ogledalo njihovih odnosa.

Uprkos proklamovanom cilju da se nakon traumatičnih 90-tih uspostave dobrosusedski odnosi na putu ka evropskim integracijama – i dalje su česte tenzije, a neki suštinski problemi i dalje nisu rešeni, što otežava normalizaciju stanja na prostoru bivše Jugoslavije.

To se ogleda i u načinu na koji mediji prate događaje i procese u susednim državama. Ponekad su nezainteresovani, tretirajući ih kao zbivanja u dalekim zemljama, a u drugim prilikama se izveštava pristrasno, potencirajući na aferama i skandalima, kako bi se sused prikazao u negativnom svetlu.

Izveštavanje medija u Srbiji o zbivanjima u susednim državama, a nekad bratskim jugoslovenskim republikama i pokrajinama, prilično je jednostrano i pojednostavljeno.

S jedne strane, to su izveštaji protokolarne prirode koji se tiču političkih elita, a s druge, velika pažnja se pridaje onome što se može nazvati skandalom ili aferom, ocenjuje u tekstu Samo o politici ili skandalima u susjedstvu Nebojša Grabež.

Događaji i vesti iz susednih zemalja u BiH gotovo se po pravilu tretiraju kao regionalne i vrlo često sa refleksijom na tamošnje političke prilike. Kako i koliko važnosti će neka vest iz susednih zemalja dobiti u BiH, zavisi i od toga u kojem delu države se nalazi TV, radio ili novine, a što je precizno podeljeno po entitetskoj liniji.

Suvoparni izveštaji

Ipak, generalna je ocena da se u BiH mnogo više i češće može čitati i videti šta se dešava u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, nego šta se u tim zemljama piše o BiH, kaže Žana Kovačević u tekstu Bh. mediji više o komšijama nego oni o BiH.

Crnogorski mediji se nedovoljno bave događajima u regionu, a ni kvalitet izveštavanja o zbivanjima u državama koje su nekad bile u istoj državi ne zavređuju zadovoljavajuću ocenu.

Ove informacije se najčešće svode na suvoparnu, agencijsku formu, a očigledan je, prema ocenama stručnjaka, i uticaj politike, ocjena je iz teksta Medijski autizam o događajima u regionu Esada Krcića.

Hrvatski mediji sve manje prate spoljnu politiku, a zbivanja u regiji samo ako se tiču Hrvatske – ocenjuju analitičari u tekstu Ankice Barbir Mladinović Hrvatski mediji nezainteresirani za region.

Uglavnom se, kažu, sve svodi na vrhunski politički protokol ili skandale, a informacija o ostalim područjima života u susednim državama gotovo i nema.

Mediji na Kosovu najviše prate zbivanja u Srbiji, Albaniji i Makedoniji i to uglavnom zbog njihovog uticaja na Kosovo, kao i zbog albanske populacije koja živi u tim državama, kaže Amra Zejneli u tekstu Najviše se izveštava o Srbiji, Albaniji i Makedoniji.
XS
SM
MD
LG