Dostupni linkovi

Amerikanci u svijetu pozvani na oprez uoči 11. septembra


Američka administracija u petak je pozvala na oprez Amerikance koji borave u inostranstvu zbog terorističke prijetnje uoči 10. godišnjice napada od 11. septembra 2001.

Washington u svom upozorenju ne identifikuje neku konkretnu prijetnju, ali podsjeća da je Al Kaida "pokazala interes i sposobnost da zaprijeti atentatima protiv SAD-a i njegovih interesa u svijetu", prenijele su agencije.

Savezna vlada pojačala je sigurnost širom SAD-a u okviru priprema za 10. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra, ali dužnosnici kažu kako ne postoji konkretna naznaka da je u toku provedba neke terorističke zavjere protiv SAD-a.

Amerikanci mogu očekivati više sigurnosti na aerodromima, javnom prevozu, na granicama, u vladinim zgradama i na velikim sportskim takmičenjima tokom septembra, kazali su zvaničnici bezbjednosti, kako u petak prenosi CBS News.

Uoči godišnjice, i na sam 11. septembra, planirani su komemorativni skupovi širom SAD-a u spomen na gotovo 3.000 ljudi poginulih u napadima 2001.

Centralne komemoracije biće održane u New Yorku, Washingtonu i kod Shanksvillea u Pennyslavaniji, na mjestima udara četiri putnička aviona koja su 11. septembra 2001. oteli pripadnici Al Kaide.

Neke od prvih informacija prikupljenih u pakistanskom kompleksu Osame bin Ladena, nakon što je ubijen u maju, pokazali su da je Al Kaida razmatrala plan napada na SAD na 10. godišnjicu 11. septembra.
XS
SM
MD
LG