Dostupni linkovi

Pobunjenici napreduju ka Sirtu


Pobunjeničke snage napreduju ka rodnom gradu Muamera Gadafija Sirtu ne obazirući se na rokove koji su gradu dati za predaju, izjavili su danas zvaničnici pobunjenika.

U isto vrijeme zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) upozoravaju da se Libija suočava sa kritičnim nedostatkom vode za piće, hrane i ostalih zaliha, jer su šestomjesečni sukobi ozbiljno poremetili postojeće komunikacione rute u zemlji.

UN su do sada dopremile 11 miliona flaša vode, a dopremiće 600 tona hrane i ljekova u vrijednosti od 100 miliona eura, kaže koordinator UN za Libiju Panos Momtzis .

"Humanitarne potrebe ove nacije mi vidimo kratkoročno", naveo je Momtzis, "najduže do kraja godine".

"Pobunjeničke snage trenutno su doprle do Vadi Havare, grada na 50-tak kilometara od Sirta", potvrdio je portparol pobunjenika Abdel-Hafiz Goga. "Oni žive u surovim uslovima, usred pustinje, na vrelini, i ne bi da se zadržavaju u napredovanju ka Sirtu", dodao je on.

Prethodno je rok za predaju Sirta bio sjutrašnji dan, ali je onda produžen za još jednu nedelju. Portparol dodaje da bi pobunjenici više cijenili predaju nego "krvavi napad" na grad.
XS
SM
MD
LG