Dostupni linkovi

Počeo dijalog u Briselu, o prijelazima se neće razgovarati


Pregovaracki timovi Beograda i Prištine nastavili su danas u Briselu dijalog koji je uz posredovanje EU poceo u martu.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović rekao je novinarima da će glavne teme biti carinski pečati, katastarske knjige i univerzitetske diplome, kao i da će biti započeti razgovori o učešću Kosova na regionalnim skupovima. Stefanovic je izjavio da se nada da će biti postignuti konkretni rezultati, a narocito oko carinskih pečata i katastarskih knjiga, jer su blizu dogovora.

Pitanje prijalaza Jarinje I Brnjak neće biti tema današnjih razgovora, jer će se o tome razgovrati u okviru pregovora oko samog sjevera Kosova.Svako rješenje koje bude postignuto oko pečata neće biti povezano sa pitanjem prijalaza koje je prema rijčima Stefanovića mnogo komplikovanije

"Pitanje carinskih prelaza na administrativnoj granici ostaje tačka lomljenja izmešu nas I Prištine", rekao je Stefanović .

Voda kosovske delegacije Edita Tahiri izrazila je nadu u napredak pregovora o carinskim pečatama i katastarskim knjigama.Na pitanje da li će na sastanku biti riječi o carinskim prijelazima i sjeveru Kosova, Tahiri je rekla da se neće razgovarati o politici.

"Ovo su tehnički razgovori i nećemo razgovarati o politici. Ali, poruka da se paralelne strukture moraju rasformirati već su poslate Srbiji iz EU diplomatije, a naročito jasno od njemačke kancelarke Angele Merkel", kaže Tahiri.
XS
SM
MD
LG