Dostupni linkovi

Njemačka vlada odobrila plan za spasavanje eurozone


Vlada Njemačke odobrila je plan za jačanje Fonda za spasavanje eurozone što je prvi korak najveće evropske ekonomske sile ka oporavku eura.Ministar finansija Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble) rekao je da je Vlada time ukazala da je odlučna da osigura stabilnost evropske valute snažnim mehanizmom u eurozoni.

Plan će biti proslijeđen Parlamentu Njemačke koji će ga uzeti u razmatranje u srijedu, a glasanje se očekuje 29. septembra.

"Ostaće na snazi da će pozajmice biti davane samo iz fondova za spasavanje i to samo kada je ugrožena stabilnost eurozone u cjelini, i samo u slučaju prihvatanja striktne finansijske i ekonomske reformske politik", rekao je Šojble.

On je dodao da će dalje aktivnosti u vezi sa drugim kreditnim paketom pomoći Grčkoj biti precizirane narednih sedmica.Prema prihvaćenom prijedlogu, predviđeno je da se kreditnim fondovima omogući da kupuju obezvrijeđene državne obveznice i time omoguće kratkoročno kreditiranje država u krizi.

Planom, dogovorenim u Briselu 21. jula, predviđeno je da se kreditni limit podigne na 440 milijardi eura sa sadašnjih 250 milijardi. To bi, kad je u pitanju Njemačka, značilo povećanje njenih garancija sa 123 na 211 milijardi eura.

.
XS
SM
MD
LG