Dostupni linkovi

Prva optužnica protiv Sanadera



Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigala je prvu optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Optužnica je vezana za slučaj Hipo banke, a Sanader je optužen da je u martu 1995. uzeo 3,7 miliona kuna, što je oko 500.000 evra mita, čime je počinio krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Sanader je nakon što ga je Austrija izručila 18. jula, u zatvoru Remetinec dao iskaz oko svoje uloge u aferi Hipo banke, odbijajući da odgovara na pitanja istražilaca Kancelarije.

Na pitanja istražilaca odbio je da odgovara i na saslušanju u vezi s agencijom Fimi medija, preko koje je iz državnih preduzeća i ministarstava "isisano" više od 100 miliona kuna (13,6 miliona evra), pri čemu je Sanader jedan od 16 osumnjičenih.

Slično je bilo i na jučeranjem saslušanju oko navodnog davanja mita od 10 miliona evra koje mu je dao direktor mađarske kompanije MOL Zolt Hernadi, kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u naftnoj kompaniji INA.

Mađarske vlasti odbile su zahtev Hrvatske da se sasluša Hernadi, obrazlažući to ugrožavanjem državnih interesa i predložile da one same pokrenu postupak nakon što im Hrvatska da dokumentaciju.
XS
SM
MD
LG