Dostupni linkovi

U toku završne konsultacije pred sjednicu SB o Kosovu


U sjedištu UN-a u Njujorku u toku su završne konsultacije pred sjednicu Savjeta bezbjednosti na kojoj će u ponedjeljak, 29. avgusta, Srbija tražiti "jasnu osudu jednostranih pokušaja prištinskih vlasti da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i promijene realnost na terenu na sjeveru Kosmeta".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će Srbija tražiti da se stvari na terenu vrate na prethodno stanje, jer bi se u suprotnom ispostavilo da je jednostrana upotreba sile nešto što donosi prednost onima koji se za nju odluče.

Jeremić je rekao za beogradske medije da je Rusija predstavila Savjetu bezbjednosti nacrt predsjedničkog saopštenja u kojem se iznosi takvo stanovište i "od svih međunarodnih misija koje djeluju na teritoriji južne srpske pokrajine zahtijeva da mandat sprovode u skladu sa statusnom neutralnošću na koju ih obavezuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN".

"Ostaje da se vidi da li će biti moguće usvojiti to saopštenje. U ovom trenutku postoje veliki otpori usvajanju od strane nekoliko stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Ne mogu da prejudiciram šta bi mogao da bude ishod konsultacija", rekao je Jeremić, koji je imao sastanke sa predstavnicima više zemalja članica Savjeta bezbjednosti.
XS
SM
MD
LG