Dostupni linkovi

Helmut Kol kritikovao vanjsku politiku Angele Merkel


Bivši njemački kancelar Helmut Kol (81) pokrenuo je neuobičajeni napad na vanjsku politiku Angele Merkel, priduružujući se tako nizu kritika, koje su konzervatici uputili na način njenog rukovođenja.

Prema Kolovim riječima, nedostaje pravi smjer u raznim političkim oblastima, počevši od saradnje sa evropskim partnerima do veza sa SAD, zbog čega postoji rizik od narušavanja uticaja Njemačke.

Kolove kritike posljednji su znak nezadovoljstva unutar njene koalicione vlade desnog centra. Konzervatici su nezadovoljni radom Angele Merkel, posebno njenim rukovođenjem tokom dužničke krize u evrozoni i to neposredno pred glasanje u parlamentu o fondu finansijskog paketa.

Kol je istakao da je EU morala da stane uz Grčku tokom dužničke krize i kritikovao je odluku Njemačke da se uzdrži tokom glasanja u Savjetu bezbjednosti o vojnoj akciji za obezbjeđenje zone zabranjenog leta iznad Libije.

On je, takođe, sugerisao da Njemačka gubi interesovanje za SAD, navodeći da nikada nije ni sanjao da će američki predsjednik doći u Evropu, a da pri tom ne posjeti Njemačku.

Merkelova je na kritike odgovorila da su se vremena promijenila.
XS
SM
MD
LG