Dostupni linkovi

Otvoreno pismo javnosti zbog Mostarskog teatra mladih


Direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić reagirao je danas na uručenje kolektivnog otkaza cijelom umjetničkom ansamblu "Mostarskog teatra mladih" (MTM), navodeći da "na žalost svih ljubitelja teatra, ne samo iz Mostara nego i cijele bh. teatarske zajednice, ovih dana svjedočimo još jednom 'ubijanju teatra'".

U otvorenom pismu Mustafić ističe da je MTM, koji postoji 37 godina, ostavio duboki trag na scenskom obrazovanju i odgoju niza generacija koje su potekle iz njegovih redova, naglašavajući da su mnogi umjetnici koji su prošli kroz radionice i predstave ovog teatra danas značajna umjetnička imena u bh. kulturi.

"U vrijeme kada je, nažalost, i umjetnička zajednica u Mostaru podijeljena na pozorišta sa jedne i druge strane, taj teatar je okupljao sve, bio otvoren prostor umjetničke i građanske slobode gdje nije bilo Hrvata, Bošnjaka i Srba, već samo dobrih glumaca, reditelja, pisaca. U mraku kulturne politike Mostara koja je dijelila institucije po etničkom kalupu, etablirajući 'etnokulturu' kao jedini model života, MTM se hrabro opirao svojim predstavama, svojim uposlenicima i saradnicima, svojim radom i na kraju, svojim rezultatima koji su očigledni i mjerljivi", navodi Mustafić u otvorenom pismu.
XS
SM
MD
LG