Dostupni linkovi

Kosovski zvaničnici: Merkel donela poruke mira


Angela Merkel i Boris Tadić u Beogradu, 23. avgust 2011.
Angela Merkel i Boris Tadić u Beogradu, 23. avgust 2011.
Nemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu je jasno poručila da ukoliko Srbija želi da postigne status kandidata, mora da obnovi dijalog, da dobije rezultate, da omogući EULEX-u da razumno radi u svim delovima Kosova i da ukine paralelne strukture kako bi se uspostavile nove. Ona je prethodno i u Zagrebu izjavila da je Kosovo preduslov za Srbiju.

Kosovski zvaničnici takve poruke ocenjuju kao ispravne i veoma jasne kako za Kosovo, tako i za zemlje u regionu.

„To su poruke mira, poruke da priznavanje političke i pravne realnosti na terenu, ali istovremeno i poruke koje motivišu svaku državu posebno da sve više radi na putu ka evropskim integracijama, a sa naglaskom i preduslovom na međusobnoj saradnji“, kazao je zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi.

Predsednik Srbije Boris Tadić je tokom konferencije za štampu sa Merkelovom izjavio da Srbija ne priznaje Kosovo već da traga za kompromisnim rešenjima. Kuçi pak smatra da će Srbija ipak imati za obavezu da prizna Kosovo.

„Mislim da se Srbija nalazi na raskrsnici gde u odgovarajućim trenucima pokušava da zadovolji određenu grupu „razočaranih nacionalista“, na njenom putu ka evropskim integracijama. Srbija svakako ima i imaće obavezu da prizna realnost u regionu, da prizna nezavisnost Kosova i njegovu teritorijalnu celovitost, da da znakove za saradnju, te da shvati da ne može da se meša u naše poslove“, kazao je on.

I Slobodan Petrović, ministar lokalne samouprave na Kosovu istovremeno i zamenik premijera, kazao je da je evidentno da se sve češće poručuje Srbiji da je u obavezi da ostvari što bolje odnose sa Kosovom. On je dodao da je poruka Merkelove o ukidanju paralelnih struktura na severu kako bi se uspostavile kosovske opštine, na čemu radi njegovo ministarstvo, u interesu građana.

„Što više imate nosioce ili predstavnike nekih od vlasti oni samo otežavaju i usporavaju proces jačanja kvaliteta života naših građana. Prirodno je da ne mogu da funkcionišu dva sistema, i prirodno je da onaj sistem koji građani prepoznaju kao njihov interes da je u svakom slučaju prioritetniji i trajniji. Siguran sam da će država Srbija prepoznati svoje interese u tom procesu kako bi olakšali svoj pristup ka EU. Ja sam siguran da će pre svega oni zbog svojih interesa raditi na ukidanju svojih struktura“, kazao je Petrović.

Nemačka kancelarka Merkel je i u Zagrebu kazala da sve zemlje jugoistočne Evrope mogu da postanu članice EU ukoliko ispune preduslove za to i istakla da je za Srbiju jedan od uslova da uredi odnose sa Kosovom.

EU ne želi drugi Kipar

I analitičari evropskih integracija pozitivno ocenjuju takve poruke. Verena Knaus, iz Evropske inicijative za stabilnost, kaže da je ovo jedna od najjasnijih poruka lidera EU ikada poslata Srbiji u vezi sa Kosovom. Knaus kaže da Srbija neće postati deo EU pre nego što reši pitanje Kosova, stoga ona neće moći da ometa put evropski put ove zemlje.

FOTOGELARIJA: Angela Merkel u poseti Beogradu


„Mislim da je ovo veoma iznenađujuća poruka i veoma jasno izrečena od strane nemačke kancelarke. Ali ovo nije iznenađujuće za one koje prate evropske integracije, i sigurna sam da EU ne želi drugi Kipar, a proces integracija za Kosovo i Srbiju je praktično nemoguć bez shvatanja nove realnosti. Ovo za Srbiju znači da treba da shvati da ona ne upravlja Kosovom, da je njen sused i da bude svesna da će jednog dana deliti evropske politike i pronalaziti konsenzus o pojedinim pitanjima“, kazala je za RSE Verena Knaus.

Ona je dodala da Nemačka treba da preuzme vodeću ulogu kako bi se došlo do konsenzusa unutar celog evropskog bloka.

„Uz pomoć Velike Britanije, Francuske i Italije, koje su priznale Kosovo, Nemačka treba da otpočne unutrašnji dijalog sa EU koji bi se vodio tokom dijaloga Prištine i Beograda. Ovaj dijalog bi trebalo da zatraži rešenje za Kosovo kao i da se pronađe modus da 5 zemalja EU koje nisu priznale Kosovo to učine“, kazala je Knaus.

Zamenik kosovskog premijera, Kuçi, navodi da je Nemačka oduvek bila korektna prema Kosovu te da postoje odlični odnosi između ove dve zemlje.

“Verujem da je Nemačka glavni katalizator za jedan jedinstven stav unitar članica EU kada je u pitanju Kosovo”, kazao je Kuçi.
XS
SM
MD
LG