Dostupni linkovi

Turska:Pad Gadafija, lekcija za bliskoistočne lidere


Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je danas da najvjerovatniji pad Moamera Gadafija treba da bude lekcija za lidere na Bliskom istoku, koji ignorišu zahtjeve svog naroda za promjene.

"Ono što se dešava u Libiji jeste lekcija za lidere u regionu. To pokazuje da lideri, koji ne slušaju svoj narod ne mogu da ostanu na vlasti", rekao je Davutoglu državnoj televizijskoj stanici ne pominjući bilo koju drugu zemlju.

Šef turske diplomatije nalazi se u Etiopiji u sklopu turneje po četiri afričke zemlje.

Turska, koja je sve uticajnija na diplomatskom i političkom nivou na Bliskom istoku, imala je bliske političke veze sa Gadafijevom i nakon podizanja pobune u februaru protiv 42-godišnje Gadafijeve vladavine bila protiv sankcija protiv Libije i intervencije NATO, ali je Ankara u maju pozvala Gadafija da ode sa vlasti i priznala je pobunjenike kao legitimnu vladu.

Turska je nedavno pozvala sirijskog predsjednika Bašara al Asada, koji je pokrenuo akciju za slom prodemokratskih protesta, da okonča nasilje i sprovede reforme.Ankara, za razliku od EU i SAD, nije pozvala Asada da ode sa vlasti, već je u nekoliko navrata saopštavala da je strpljenje Turske na izmaku.
XS
SM
MD
LG