Dostupni linkovi

Pjongjang zaplijenio turistički centar


Sjeverna Koreja saopštila je danas da je zaplijenila imovinu u turističkom centru kojim je upravljala zajedno sa Južnom Korejom.Državljani Južne Koreje dobili su 72 časa da napuste odmaralište na planini Kumgang, koja se nalazi u graničnoj oblasti, na teritoriji Sjeverne Koreje, prenosi BBC.

Ovo odmaralište bilo je simbol saradnje dvije Koreje i ključni izvor prihoda za vlasti u Pjongjangu. Zajedničko poslovanje prekinuto je 2008. godine, nakon što je jednog južnokorejskog turistu ubio sjevernokorejski vojnik. Poslije tog događaja, odnosi između dvije zemlje su se pogoršali.

Pjongjang je mjesecima prijetio da će preduzeti akciju na Kumgangu i upzoravao da će Seul izgubiti imovinu ukoliko ne pristane na ponovno pokretanje poslovanja.
Vijest o pljenidbi nekretnina, opreme i vozila objavila je sjevernokorejska državna agencija.

Odmaralište je izgrađeno novcem Južne Koreje, a otvoreno je 1998. godine, tokom perioda stabilnih odnosa između dvije strane, koje su, tehnički, još u ratnom stanju, pošto je sukob koji su vodile od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Vlada u Seulu kritikovala je odluku o preuzimanju imovine kao "žalosnu" i ocijenila da će Pjongjang biti odgovoran za sve posljedice koje bi mogle da uslijede.
XS
SM
MD
LG