Dostupni linkovi

Iran: Predlog Rusije može biti osnova za početak pregovora


Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja rekao je danas da predlog Rusije "može biti osnova za početak pregovora" o spornom nuklearnom programu Teherana. Ti pregovori su u zastoju od januara.

Ruski pristup "korak po korak" poziva međunarodnu zajednicu da učini ograničene ustupke Iranu za svaki korak koji ta zemlja napravi u ispunjavanju zahteva u razjašnjenju karaktera svog nuklearnog programa.

Zapad, na čelu sa SAD, zabrinut je zbog iranskog programa obogaćivanja uranijuma koji se može koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja i zbog odbijanja Teherana da sarađuje s istražiteljima UN radi utvrđivanja moguće vojne dimenzije nuklearnog programa.

Teheran negira da pokušava da razvije nuklearno oružje i insisitra da mu je cilj proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

"Predlog naših ruskih prijatelja može biti osnova za početak pregovora o regionalnoj i međunarodnoj saradnji, posebno u polju mirnodobskih nuklearnih aktivnosti", rekao je pregovarač Said Džalili za iransku državnu televiziju.
XS
SM
MD
LG