Dostupni linkovi

Guverner Teksasa u republikanskoj trci za predsjednika


Guverner američke savezne države Teksas, Rik Peri ušao je u subotu u nadmetanje za nominaciju Republikanske stranke za izbor predjednika SAD iduće godine.

Peri je na konferenciji konzervativaca u Čarlstonu u Južnoj Karolini rekao da će nastojati da Vašington što je moguće manje utiče na život Amerikanaca i poručio da vjeruje da će novembra 2012. godine pobijediti Baraka Obamu.

Za tri mandata kao guverner Teksasa, Peri je značajno povećao broj radnih mjesta, a zadržao niske poreze. On je bio među prvim pristalicama republikanskog pokreta "čajanki" koji se zalaže za malu vladu i male poreze.

On uživa i podršku socijalnih konzervativaca zato što se protivi abortusu i pravima homoseksualaca, ali se njegov čvrst konzervativni pogled na svijet smatra i mogućom preprekom za privlačenje glasova liberalnijih konzervativaca i neopredijeljenih glasača širom SAD.

Među više od 10 pretendenata za nominaciju republikanca za sada, prema anketama, najbolje kotira bivši guverner Masačusetsa Mit Romni koji važi za umjerenijeg konzervativca.
XS
SM
MD
LG