Dostupni linkovi

Švajacarska ponovo interveniše u obuzdavnju franka


Švajcarska centralna banka u nastojanju da obuzda rast franka ponovo će znatno povećati likvidnost u francima, a nije isključena ni mogućnost privremenog vezivanja te valute za euro - najavio je viceguverner banke Tomas Jordan.

On je upozorio da, uz sve što se dešava u Sjedinjenim Državama i eurozoni, jaki franak čini dramatičnom situaciju u švajcarskoj privredi.

Stanje na finansijskim tržištima znatno se pogoršalo u proteklim nedjeljama, rekao je on, ukazujući na snažna kolebanja kursa i izražen bijeg ulagača u imovinu koju smatraju sigurnom, poput franka.

"Takvo jačanje franka zahtijevalo je odgovor Švajcarske centralne banke koja je znatno povećala ponudu franaka na tržištu. U vrlo kratkom roku snažno smo povećali likvidnost i ponovo ćemo je povećati u velikoj mjeri", najavljuje Jordan.

On je potvrdio i da mandat Švajcarske centralne banke za očuvanje stabilnosti cijena uključuje i mjeru privremenog vezanja franka uz euro.U četvrtak ujutro franak je na ciriškom tržištu oslabio prema euru, kliznuvši na 1,0398 franaka za euro.
XS
SM
MD
LG