Dostupni linkovi

BiH izručila Milu Dakića Hrvatskoj


Mile Dakić, nekadašnji predsjednik takozvanog Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine izručen je Hrvatskoj i nalazi se u pritvoru u Karlovcu.Dakić je uhapšen 26. maja na graničnom prijelazu Rača na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Hrvatska koja ga je pre 12 godina u odsustvu osudila na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca avgusta 1991. godine na području opštine Krnjak nedaleko od Karlovca.

Hrvatska je u junu zatražila od Federacije BiH izručenje Dakića koji je posle hapšenja bio u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu. Dakić ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo.
Županijski sud u Karlovcu pravosnažno je osudio Dakića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca 4. avgusta 1991, a Dušan i Milan Tomić osuđeni su za ubistvo. Za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Još trojica Srba - Darko Kresojević, Đordje Radujković i Stanko Tomić osuđeni su na po 20 godina zatvora, ali ta presuda nije pravosnažna.S obzirom da je Dakić osuđen u odsustvu, on ima zakonsko pravo da traži ponovno suđenje.
XS
SM
MD
LG