Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije najvećoj sirijskoj komercijalnoj banci


SAD su danas uvele sankcije državnoj Komercijalnoj banci Sirije i operatoru mobilne telefonije Sirijatelu, zahtiijevajući okončanje četvorodecenijske diktature porodice predsjednika Bašara Asada.

Američki sekretarijat za finansije dodao je Komercijalnu banku Sirije i njenu filijalu u Libanu Sirisko-libansku komercijalnu banku na listu onih protiv kojih će primjenjivati sankcije, navodeći kao razlog njihovu povezanost sa kršenjima ljudskih prava i trgovinom oružjem sa Sjevernom Korejom.

Na istu listu stavljen je i najveći sirijski mobilni operator Sirijatel jer ga, kako je rečeno, kontroliše "jedan od najkorumpiranijih pripadnika sirijskog režima", rekao je podsekretar za terorizam i finansijske obavještajne poslove, Dejvid Koen.

Sankcije podrazumijevaju da će biti zamrznuta sva imovina tih firmi u SAD i firmama pod američkom jurisdikcijom, a takođe zabranjuju Amerikancima da posluju sa njima.

Sankcije neće odmah imati neku ekonomsku posljedicu jer su SAD već ozbiljno ograničile trgovinu i ekonomske veze sa Sirijom, ali one mogu još više da ugroze reputaciju pomenutih sirijskih firmi i da dovedu do toga da i druge vlade, posebno u Evropi, uvedu strože kazne za pojedince i kompanije bliske Asadu, ocjenjuje agencija AP.
XS
SM
MD
LG