Dostupni linkovi

Zvaničnik SAD: Stotine hiljada dece u Somaliji mogu umretiViše stotina hiljade dece u Somaliji moglo bi umreti od gladi ako ne stigne dodatna pomoć, Izjavio je predstavnik američke agencije Jueseid (USAID) Radž Šah

U južnim i centralnim delovima Somalije posle suše je došlo do nestašice hrane koja je dodatno pogoršana pošto pomoć nije mogla doći do delova Somalije pod kontrolom islamskih ekstremista.

Supruga potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Džil je posetila izbeglički kamp na istoku Kenije gde je utočište našlo više desetina hiljada Somalijaca.

Ona je stigla je vojnim transportnim avionom i rekla da želi da podigne svest i ubedi donatore da daju više.

Prema američkim podacima, više od 29.000 dece mlađe od pet godina umrlo je u prethodna tri meseca samo na jugu Somalije, a UN navode da je 640.000 somalijske dece akutno neuhranjeno, zbog čega bi broj dece umrle od gladi mogao da se poveća.

Vašington bi uskoro trebalo da objavi slanje nove pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara.

Pomoć u hrani je potrebna za više od 12 miliona ljudi na Rogu Afrike, uključujući i polovinu stanovništva Somalije. UN su proglasile pet zona u kojima vlada nestašica hrane u Somalije, među kojima je kamp za raseljenje u prestonici Mogadišu.
XS
SM
MD
LG