Dostupni linkovi

Sirijske snage nastavljaju akcije, režim sve izolovaniji



Sirijski grad pod opsadom vojske te zemlje danas je opet bio pod artiljerijskom vatrom, dok je režim predsednika Bašara Asada sve više izolovan i kritikovan u
međunarodnoj zajednici zbog brutalnih akcija protiv demonstranata.

U inteziviranim akcijama snaga bezbednosti juče su u gradu Dir el-Zur na istoku Sirije ubijena 42 lica. Očevici su rekli da ljudi toliko zaplašeni da nisu smeli da vode povređene u državne bolnice.

Međunarodna zajednića snažno je osudila akcije sirijskog režima, uvevši sankcije i tražeći hitan prekid napada. Francuska i Nemačka su ponovo osudile akcije sirijskih snaga, ali su se i arapske zemlje i susedi Sirije pridružili kritikama akcija koje su intezivirane pred sveti mesec ramazan.

Saudiska Arabija je povukla svog ambasadora iz Damska, a nakon toga i Kuvajt i Bahrein.

Saudijski kralj Abdulah je oštro kritikovao vlasti u Siriji i pozvao ambasadora iz Damaska na konsultacije.

Kralj Saudijske Arabije, koja je i sama poslala vojsku za gušenja demonstracija u Bahreninu, zatražio je "kraj krvoprolića".

Arapska liga, koja broji 22 ćlana i koja se do sada nije oglašavala, juće je saopštila da je uznemirena zbog situacije u Siriji i zatražila hitno okonćanje nasilja.

Sirijski provladin list Al-Vatan celu na naslovnoj strani piše da saopštenja iz Saudijske Arabije i Arapske lige zanemaruju "ekstremističke i terorističke grupe koje su pokušale da razbiju jedinstvo Sirije".
XS
SM
MD
LG