Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Napadi da Srbe ne doprinose smirivanju situacijiMinistartvo Vlade Srbije za Kosovo upozorilo je međunarodne institucije na Kosovo da se nasilje nad Srbima južno od Ibra nastavlja i ukazalo da incidenti, poput današnjeg paljenja srpske kuće u Gnjilanu, ne doprinose smirivanju situacije u toj regiji.

Ministarstvo je zahtevalo od predstavnika Kfora i Euleksa i kosovskih institucija da ozbiljno shvate najnovije incidente i da Srbe zaštite od albanskih ekstremista i osiguraju njihovu ličnu bezbednost i bezbednost njihove imovine.

"Paljenje kuće Novice Cukića je novi incident u nizu, nakon što su prištinske vlasti izazvale krizu na severu Kosova. Današnje paljenje kuće u Gnjilanu pokazuje da su kosovske vlasti, nakon nasilnog pokušaja preuzimanja punktova Jarinje i Brnjak ohrabrile albanske ekstremiste na nasilje nad Srbima južno od Ibra", navodi se u
saopštenju Ministarstva.

Prema oceni ministarstva, današnji incident predstavlja još jednu poruku albanskih ekstremista, šta mogu oćekivati Srbi koji odluće da se vrate na svoja vekovna ognjišta.
XS
SM
MD
LG