Dostupni linkovi

Beograd traži ispitivanje Paravinje o ubistvu Dade Vujasinović


Više javno tužilaštvo u Beogradu će u najkraćem roku poslati zahtjev istražnim organima u Hrvatskoj da u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović saslušaju Dragana Paravinju, saopšteno je danas.

U saopštenju republičke javne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac navodi se da je taj slučaj jedan od prioriteta tužilaštva u Srbiji, koje provjerava svaki trag koji bi mogao da dovede do rasvjetljavanja slučaja.

"Informacija da je Paravinja povezan sa ubistvom novinarke Vujasinović za nas je potpuno nova i zatražićemo od hrvatskih kolega da ispitaju Paravinju i provere medijske navode", piše u saopštenju.

"Jutarnji list" piše da istražitelji iz Hrvatske i Srbije smatraju da je Dragan Paravinja umiješan u organizaciju ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović 1994. godine.

Prema pisanju hrvatskog "Jutarnjeg lista", srbijanski istražni organi su uvjereni da bi dokazivanje povezanosti Paravinje sa ubistvom Dade Vujasinović moglo da pokrene seriju rasvjetljavanja neriješenih ubistava u Srbiji.

Zvaničnik u MUP-u Hrvatske je tom listu rekao da se sa sigurnošću može tvrditi da je Paravinja ili učestvovao u organizaciji ubistva Vujasinovićeve ili je čvrsto povezan s organizatorima.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović kazao je za "Jutarnji list" da MUP Srbje odnedavno provjerava informaciju da Paravinja ima veze sa ubistvom Dade Vujasinović i dodao da policija Srbije provjerava neke informacije sa policijom iz Hrvatske.

Paravinja je sredinom jula osuđen zbog pokušaja silovanja na Palama na dvije godine i devet mjeseci zatvora. Nakon toga, izručen je Hrvatskoj gdje je osumnjičen za nestanak Antonije Bilić.

Srbija je tražila izručenje Paravinje zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i šest mjeseci za silovanje.
XS
SM
MD
LG