Dostupni linkovi

Godišnjica zatvaranja logora Omarska bez političkih govora


U organizaciji udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92, te Udruženja Prijedorčanki "Izvor" danas će biti obilježena 19. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Omarska kod Prijedora.

Obilaskom prostora nekadašnjeg logora "Omarska" i odavanjem počasti stradalima, bivši logoraši, porodice i prijatelji ubijenih mirnom šetnjom će se prisjetiti dešavanja iz 1992. godine u tom logoru i zločina koji su tamo počinjeni u tom periodu.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je Feni da je namjera organizatora izbjeći političke govore i obraćanja bilo kakve vrste.

Logor Omarska zvanično je zatvoren 6. augusta, a 5. augusta u tom logoru su bili novinari iz Velike Britanije koji su prvi objavili vijest o tome da na Balkanu postoje logori slični onima iz Drugog svjetskog rata, čak i zloglasniji. Dan nakon toga tadašnje vlasti srpske republike BiH zatvorile su taj logor.

Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno.
XS
SM
MD
LG