Dostupni linkovi

Bez dogovora o Siriji u Savjetu bezbjednosti UNSavjet bezbjednosti UN održao je noćas hitne konsultacije o situaciji u Siriji, ali je sjednica završena bez konkretnih rezultata. Istovremeno, sirijska vojska nastavlja da tenkovima čisti grad Hamu od opozicionih aktivista, prenose agencije.

Hitna sjednica sazvana na zahtjev Italije i Njemačke, nakon što je sirijska vojska u ofanzivi širokih razmjera u nedjelju ubila gotovo 140 civila, među kojima njih 100 je stradalo u Hami, jednom od glavnih uporišta pobunjenika u centralnoj Siriji.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal su uz podršku SAD zalagale su se za usvajanje nacrta rezolucije kojom bi se osudila brutalna represija koju sprovodi režim u Siriji. Nagovješteno je da bi o tom nacrtu rezolucije moglo da se raspravlja tokom današnjeg nastavka konsultacija.

Diplomate međutim, navode da će Savjet bezbjednosti UN najvjerovatnije ipak, usvojiti samo običnu neobavezujuću deklaraciju.

Dvije stalne članice savjeta, Rusija i Kina ranije su već zaprijetile vetom na usvajanje rezolucije o Siriji, a u tome su dobile podršku Brazila, Indije i Južne Afrike.
XS
SM
MD
LG