Dostupni linkovi

Breivik pred sucemAndersa Behringa Breivika, osumnjičenog da je počinio napade koji su petak Norvešku zavili u crno, danas će ispitati sudac koji će odlučiti o njegovu pritvoru, priopćila je norveška policija u nedjelju.

Osumnjičenik će se pojaviti na sudu, koji će odlučiti o njegovu pritvoru, rekao je načelnik policije u Oslu Sveinung Sponheim na konferenciji za novinare. Policija je dodala kako još ne zna koji su bili motivi osumnjičenika, koji je priznao zločine za koje ga se tereti. Njemu se čini da nije učinio ništa što bi bilo za osudu, rekao je Breivikov odvjetnik za televiziju NRK.

Napadač je koristio je posebne dum-dum metke koji se raspadnu u tijelu i uzrokuju najteže unutarnje ozljede, izjavio je glavni kirurg bolnice u kojoj se liječe žrtve pokolja. Balistički stručnjaci kažu da su dum-dum meci manje težine i mogu imati veću preciznost s različitih udaljenosti, a obično ih koriste lovci na male životinje.

Istovremeno, policija u Oslu obrazložila je zašto je od prve dojave o pucnjavi na otoku Utoyo do uhićenja napadača u petak proteklo oko sat vremena. Lokalna policija dobila je prvu dojavu o pucnjavi u 17:26 sati, a budući da je Utoyo udaljen 40-ak kilometara, skupina policajaca stigla je na otok brodom u 18:25 sati.

Osumnjičeni Anders Behring Breivik predao se dvije minute poslije, bez otpora.

Prema posljednjem policijskom izvješću, 93 osobe su ubijene u pokolju u ljetnom kampu na otoku Utoeyji, pokraj Osla i u eksploziji automobila bombe ispred zgrade norveške vlade, koja se dogodila nešto prije toga.
XS
SM
MD
LG