Dostupni linkovi

Prosvjednici u Srbiji traže novo suđenje KepirouU Beogradu i Novome Sadu u nedjelju su, u povodu nedavne mađarske oslobađajuće presude Sandoru Kepirou optuženom za ratne zločine u Novom Sadu 1942. godine, održani prosvjedi pod sloganom ''Kriv je!'' s kojih je od mađarskog pravosuđa zatraženo ponavljanje suđenja.

Prosvjede je organizirala nevladina udruga Društvo za očuvanje sjećanja na Holokaust. U obraćanju okupljenima u Beogradu jedan od organizatora Avram Izraeli kazao je kako istodobno iz Beograda i Novog Sada ide poruka u kojoj se ''traži novo suđenje i očekuje pravedna presuda ... kojom će se krvnika proglasiti krivim kako bi odgovarao za sve što je učinio i svih 4.000 žrtava'', prenose srbijanski mediji.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić rekao kako je tužiteljstvo dostavilo svu potrebnu dokumentaciju mađarskim kolegama i da se sada čeka drugostupanjska presuda. Naglasio je da će se razgovarati i s ravnateljem centra "Simon Wiesenthal" Efraimom Zuroffom što se može učiniti ako mađarsko tužiteljstvo ne bude reagiralo primjereno pravdi.

Kako je objašnjeno u najavi prosvjeda, skup je organiziran "na zamolbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida" i usmjeren je protiv ideologije koja je dovela do Novosadske racije 1942. nakon koje je ubijeno najmanje 1200 civila, Židova i Srba.

Mađarski sud je 18. srpnja oslobodio krivnje Sandora Kepiroa (97), koji je optužen da je kao zapovjednik mađarske žandarmerije sudjelovao u pogubljenju najmanje 1.300 Novosađana, među kojima je bilo i 168 djece, u vrijeme okupacije 1942.
XS
SM
MD
LG