Dostupni linkovi

Bali: Susreli se ministri Severne i Južne Koreje


Ministri spoljnih poslova Severne i Južne Koreje sastali su danas na regionalnom ministarskom skupu u Baliju, prvi put posle tri godine koliko je prošlo od neuspešnih pregovora o nuklearnom razoružanju.

Južnokorejski ministar Kim Sung Hvan i njegov severnokorejski kolega Pak Ui Čun pozdravili su se i razmenili nekoliko rečenica, a zatim zajedno ušli u salu u kojoj se održava sastanak regionalne saradnje južnoazijskih naroda (ASEAN).

Agencija AP ocenjuje da bi to mogao da bude dobar znak, posle pojačanih tenzija između dve Koreje poslednjih meseci, da bi moglo da dođe do obnavljanja pregovora o nuklearnom razoružanju korejskog poluostrva.

Uoči početka skupa na Baliju, Kina i njeni jugoistočni susedi dogovorili su preliminarni plan rešavanja teritorijalnih nesuglasica u naftom bogatom Južnom kineskom moru, ali su tenzije i dalje prisutne.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton), koja takođe učestvuje na skupu u Indoneziji, apelovala je na sve strane da pokažu uzdržanost i da "reše sve nesuglasice na miroljubiv način".
XS
SM
MD
LG