Dostupni linkovi

Predsedništvo BiH uputilo pismo liderima stranaka


Predsedništvo BiH uputilo je pismo vođama političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, u kojem je od političkih stranaka zatraženo da rešavanju problema odabira mandatara za predsedavajućeg Veća ministara BiH priđu s maksimalnom ozbiljnošću i što žurnije, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

''S obzirom na to da predloženi kandidat za predsedavajućeg Veća ministara BiH Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu većinu koja bi ga potvrdila na toj dužnosti, Predsedništvo BiH, svesno svoje zakonske obaveze da, sukladno članku 11. stavak 1. Zakona o Veću ministara, u roku od osam dana ponudi ime drugog mandatara, poziva lidere i rukovodstvo političkih stranaka da odlučno reaguju i nađu rešenje za izbor novog predsedavajućeg Veća ministara Bosne i Hercegovine'', navodi se u pismu.

''Imajući u vidu činjenicu da još ne postoji dogovor političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH o parlamentarnoj većini, Predsedništvo Bosne i Hercegovine smatra da je rešenje za nastalu situaciju da kandidat ili kandidati za predsedavajućeg Veća ministara BiH imaju podršku 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, u koju su uključene entitetske većine'', dodaje se u pismu.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od vođa političkih stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH da samostalno ili koaliranjem s drugim političkim strankama predlože kandidata ili kandidate koji imaju takav kapacitet.

''Smatrajući da je krajnje vreme da se prevaziđe politički zastoj u formiranju izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te krene u rešavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za budućnost zemlje, Predsedništvo Bosne i Hercegovine poziva vođe i rukovodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za formiranje novog Veća ministara Bosne i Hercegovine", dodaje se u pismu.
XS
SM
MD
LG