Dostupni linkovi

Kvadriga odustala od dodele nagrade Putinu


Organizatori nemačke nagrade Kvadriga danas su objavili da odustaju od dodeljivanja nagrade ruskom premijeru Vladimiru Putinu.

Organizatori Kvadrige naveli su kao razlog "brojne kritike u medijima i političkom svetu" i ukazali da duboko žale zbog vesti da bivši češki predsednik Vaclav Havel želi da vrati tu nagradu koju je dobio 2009, ako bi ona zaista bila uručena Putinu.

"Kvadriga se izvinjava svim uključenim osobama... i prisiljena je, na veliko žaljenje, da odustane od dodeljivanja nagrade... zbog sve većeg pritiska koji je postajo nepodnošljiv i koji je pretio da izazove dodatne neprijatnosti", navela je ta organizacija u saopštenju.

Odluka organizatora Kvadrige da odustanu od dodeljivanja nagrade Vladimiru Putinu neće uticati na odnose Rusije s Nemačkom i Moskva će se s poštovanjem odnositi prema odlukama te organizacije, rekao je danas portparol ruskog premijera Dmitrij Peskov.

"Poštovaćemo svaku odluku te organizacije. To nema nikakve veze sa rusko-nemačkim odnosima", kazao je on.

Nagradu Kvadriga svake godine dodeljuje nemačko udruženje Verkštat Dojčland ličnostima koje su pokazale građansku hrabrosti, a Putin je tu nagradu trebalo da preuzme 3. oktobra na Dan nemačkog jedinstva.
XS
SM
MD
LG