Dostupni linkovi

Flora Jagoda u BiH: Kuće se promijenile, ali ne i ljudi


Flora Jagoda
Flora Jagoda
Ona dolazi iz jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Bosni i Hercegovini. Svira nekoliko instrumenata, a najdraža joj je gitara. Jedna je od rijetkih i istinskih interpretatora sefardske ladino muzike, o čemu svjedoči i nagrada koju je dobila za životno djelo. Ona ima 87. godina i pjeva kao slavuj. Ime joj je Flora Jagoda.

U sklopu ljetnog festivala „Baščaršijske noći“, u Sarajevu je nedavno gostovala jedna od najvećih interpretatora sefardskih ladino romansi - Flora Jagoda. Već nekoliko decenija živi i radi u Americi gdje nastupa i podučava učenike sefardskoj muzičkoj tradiciji.

Nakon mnogo godina ponovo je došla u kratku posjetu rodnoj Bosni i Hercegovini. Sarajevo, grad u kojem je provela djetinjstvo, sada jedva prepoznaje. Građevine su se promijenile ali ljudi nisu, kaže za Radio Slobodna Evropa Flora Jagoda.

„Vidim da su mnoge kućice otišle, vidim da neke stvari su građene. Išli smo da nađemo Nemanjinu broj 22, nismo mogli naći. Ali, hvala Bogu, vidim ljude, imam braću kao ti, sestre, mi smo zajedno. Imam već jednu priliku da se grlimo“, kaže ona.

Još kao dijete boravila je kod svoje none u Vlasenici. Ona joj je probudila zanimanje za muziku. Zapravo, muzička nadarenost bila je odlika svakog člana familije, prisjeća se Flora.

„Sve tetke su pjevale, ujaci su pjevali, nona - svi su pjevali. Ne samo da su pjevali nego su ako ti pjevaš melodi, odmah bi one haromoni – odmah. To ti samo Bog da. To ne možeš učiti nikad. Onda smo išli u Italiju, naučila sam italijanske pjesme i počela pjevati za ljude.“

Naučila od života

Flora Jagoda vlasnica je četiri nosača zvuka. Zahvaljujući posvećenosti da prenosi tradiciju ladino muzike, bila je i višestruko nagrađivana. Tako je 2002. godine primila nagradu za životno djelo koje dodjeljuju „Američka stipendija za nacionalnu baštinu i doprinos umjetnosti“ (National Heritage Fellowship and the National Endowment for the Arts).
Sa koncerta sefardskih-ladino romansi

„Glas sam uvijek imala dobar. Sad malo negdje nije uvijek najbolji, ali paše ovaj stil. To mogu još. Ja puno volim dalmatinske pjesme. Nije isto, one imaju svoj stil, ali ti možeš dodati. Kad sam dodala prvo jezik, prevod, i drugo dodaš malo onaj tril, i to postane onda sefardsko“, objašnjava ona.

Kada je nedavno dolazila u BiH, Flora Jagoda posjetila je Vlasenicu. Pritom se prisjetila djetinjstva i članova nekada brojne familije Altarac.

„Emocija je bila strašna jer išli smo u Vlasenicu i tamo smo metnuli kamen. Cijelu familiju Altarac su ubili, bacili ih u jednu jamu. Htjela sam da metnem kamen - i to već dugo, a nisam imala priliku da dođem. Ovo je jako bilo jako važno meni. Što sam starija, više mi je potrebno da mi da mir.“

Često ističe da sve duguje svojoj noni. „Ona je vjerovala u moć pjesme“, kaže Flora. Za razliku od prijašnjih vremena kada su mladi slušali savjete svojih nona, baka, nena, današnja omladina to ne čini, što je tužno.

„Slušaj none - što je jako teško danas. Mladež neće da sluša nonu - jer ona je starinska, nije više moderno slušati nonu. Ali od njezinog iskustva možeš naučiti puno. Ona je naučila od života.“

Flora Jagoda danas ima 87 godina kojima i dalje, kako i sama kaže, uspješno prkosi. Za muziku živi - i ona je jedino interesuje. A da gospođu Floru veoma vole i u rodnoj Bosni i Hercegovini, svjedoči da je sala u kojoj je nedavno održala koncert bila dupke puna.

XS
SM
MD
LG