Dostupni linkovi

UNODC:Koprupcija veliki problem Crne Gore


Korupcija je poslije siromaštva najveći problem u Crnoj Gori, a prosječan iznos mita je 233 eura, pokazao je istraživanje Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Predstavnik UNODC-a Majkl Jandl izjavio je na današnjoj prezentaciji istraživanja "Korupcija u Crnoj Gori - iskustvo građana o podmićivanju", da građani korupciju rangiraju kao veliki problem.Istraživanje je, prema riječima Jandla, provedeno na pet hiljada ispitanika uzrasta od 18 do 64 godina.

"Skoro deset odsto ispitanika dalo je mito. Više od 54 odsto mito je platilo ljekarima, 47 odsto policijskom službeniku, a oko 40 odsto je podmitilo medicinsku sestru", rekao je on.

Prema riječima Jandla, 9,7 odsto priznalo je da je barem jednom u prethodnoj godini podmitilo.Istraživanje je pokazalo da je više od 40 odsto ispitanih reklo da su ponudili mito, a samo jedan odsto je to prijavilo.

"Kao razloge za neprijavljivanje, 33 odsto je navelo da nije prijavilo jer misle da nikoga nije briga, a deset odsto to nije uradilo zbog straha", pojasnio je Jandl.
XS
SM
MD
LG