Dostupni linkovi

Beograd: "Žene u crnom" čitaju imena srebreničkih žrtava


Povodom 16 godina od genocida u Srebrenici Nevladina organizacija "Žene u crnom" danas će u Beogradu javno pročitati imena 614 srebreničkih žrtava koje će biti sahranjene sutra, u ponedeljak, 11. jula.

U saopštenju "Žena u crnom" se navodi da će akcija na Trgu Republike "Nikada nećemo zaboraviti" početi u 19.30.

"Žene u crnom" žele da pozovu na uvažavanje dostojanstva i ljudskosti žrtava genocida počinjenog pre 16 godina u Srebrenici.

Ta organizacija je podsetila da je među 8.372 ubijena u julu 1995. najmlađi imao 11, a najstariji 94 godine. Osim jednog Hrvata, svi ubijeni su Bošnjaci. Ubijena je i najmanje jedna žena.

Kako se ukazuje, genocid u Srebrenici je "paradigma svih srpskih zločina - zločina počinjenih u naše ime. Srebrenica je, kao i Aušvic, najdublji etički problem. I sve dok se celokupna javnost ne suoči sa genocidom u Srebrenici na krivičnom, političkom, moralnom i kulturnom nivou, nastavićemo da živimo u moralnom sunovratu".

"Želimo da sa našim sugrađanima/kama podelimo žaljenje, saosećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida. To je preduslov za izgradnju pravednog mira, dobrosusedskih odnosa i poverenja u regionu", poručile su "Žene u crnom".
XS
SM
MD
LG